Inzicht in persoonlijke gezondheid breed toegankelijk in Nederland

De Persoonlijke Gezondheidscheck is nu beschikbaar voor 2,3 miljoen Nederlanders, die hierdoor inzicht kunnen krijgen in hun eigen gezondheid. De gezondheidscheck, in 2016 geïnitieerd door de Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetes Fonds, het Longfonds, de LHV, het Nederlands Huisartsen Genootschap, GGD GHOR Nederland en &niped, krijgt meer bereik door opname in het aanbod van zorgverzekeraars en werkgevers.

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een gezondheidstest die bestaat uit een online vragenlijst en aanvullende tests die de deelnemer zelf thuis kan uitvoeren. Daaruit komt vervolgens een gezondheidsrapport dat inzicht geeft in eventuele gezondheidsrisico’s. 

De ontstane beweging 'Heel Nederland Gezonder' zet zich in om persoonlijke preventie via e-Health, zoals de Persoonlijke Gezondheidscheck, toegankelijk te maken voor alle Nederlanders. Zo worden eigenaarschap over de eigen gezondheid en zelfregie om daarmee aan de slag te gaan mogelijk gemaakt en gestimuleerd.

Een thuistest biedt inzicht in de eigen gezondheid, waarbij het individu te weten komt welke leefstijlfactoren aangepakt moeten worden. Dat gebeurt bij de Persoonlijke Gezondheidscheck op een manier die aan de wetenschappelijke en medische richtlijnen voldoet.

Wie kunt u op het spreekuur verwachten?

Op basis van ervaringen krijgt ongeveer 10 procent van de deelnemers een indicatie voor follow-up met betrekking tot (ketenzorg) CVRM, COPD, diabetes en/ of psychische aandoeningen. Uiteraard kunt u als huisarts altijd bepalen of de persoon volgens uw professionele inzicht een indicatie heeft voor aanvullend onderzoek.

Belangrijke stap

De ambities zoals beschreven in het Preventieakkoord worden waarschijnlijk pas gehaald wanneer mensen naast alle wettelijke maatregelen ook zelf intrinsiek gemotiveerd aan de slag gaan met hun gezondheid. Toegang tot een gezondheidscheck is daarom een belangrijke stap, zodat mensen weten hoe ze ervoor staan en wat ze zelf kunnen doen om gezonder te worden.

Zelf een account aanmaken of meer informatie? Gaat u dan naar www.persoonlijkegezondheidscheck.nl of raadpleeg www.niped.nl. U ziet daar ook welke werkgevers, verzekeraars en gemeenten de Gezondbon al aanbieden.

Meer informatie over Heel Nederland Gezonder vindt u hier.

LHV © 2021