App voor coronanotificaties gelanceerd

De notificatie-app CoronaMelder is vanaf zaterdag 10 oktober in heel Nederland te gebruiken en wordt gepromoot met een publiekscampagne. De app stuurt een notificatie als iemand in de buurt is geweest van een coronapositief persoon. Wees erop voorbereid dat dit tot vragen kan leiden, ook bij u als huisarts.

Update 9-11-2020: Als u als huisarts de Coronamelder heeft gedownload, dan raden we u aan de app te pauzeren tijdens uw Covid-spreekuren, om te voorkomen dat u onnodig meldingen krijgt vanwege de patiënten die u daar in beschermende middelen heeft gezien. De Coronamelder-app bevat nu de mogelijkheid om de werking te pauzeren. Dit doet u door de functie ‘Blootstellingsmeldingen gebruiken’ tijdelijk uit te zetten.

De Eerste Kamer heeft dinsdag 6 oktober 2020 ingestemd met het wetsvoorstel voor de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19. Dat was de laatste stap voor de overheid om de CoronaMelder te kunnen lanceren.

CoronaMelder is vanaf nu voor iedereen in Nederland te downloaden en de minister van VWS meldt dat het gebruik van de app door alle GGD’en wordt ondersteund. Dit houdt in dat in alle GGD-regio’s een melding van besmetting kan worden gedaan om mensen te waarschuwen dat zij in contact zijn geweest met iemand die besmet is gebleken met het virus.

Niet automatisch testen bij notificatie

Vanwege de schaarse testcapaciteit kan niet iedereen die een notificatie ontvangen heeft automatisch ook worden getest. Mensen zonder klachten kunnen zich niet laten testen.

Telefoonnummer voor verwijzen patiënten 

Als LHV en NHG houden we er rekening mee dat de notificaties kunnen leiden tot vragen bij patiënten en dat sommige patiënten zich tot u als huisarts zullen richten. We hebben dat bij het ministerie van VWS aangekaart. Het ministerie heeft hierop een telefonische helpdesk geopend waar iedereen terechtkan met vragen. U kunt uw patiënten verwijzen naar het gratis telefoonnummer: 0800-1280. De helpdesk is dagelijks open van 8:00 - 20:00 uur. Op www.coronamelder.nl staan antwoorden op veelgestelde vragen.

LHV © 2021